A feketekőszén keletkezése, tulajdonságai

A feketekőszén üledékes kőzet, aminek nagy része biogén eredetű szén. A régi osztályozás szerint az üledékek biogén csoportjába tartozik, ma az intrabazinális üledékek közé sorolják. Szénültségi fokában (széntartalmában) a barnakőszén és az antracit között áll. Sok millió évvel ezelőtt a mocsaras területeket hatalmas erdőségi vastag üledéktakarók fedték be. A levegőtől elzárva, a fedőrétegek nyomása alatt ezek az idő teltével elszenesedtek. A fekete kőszenek nagyobb nyomás alatt, hosszabb ideig képződtek, ellentétben a barnakőszenekkel, amik általában fiatalabbak, és a rájuk nehezedő nyomás is kisebb volt. A kőszén zsíros csillogású anyag, melyen fekete nyomok láthatóak.

A feketeszén felhasználása, hasznosítása

Széntartalma kb. 80-91%, ennél fogva rendkívül széles körben felhasználható, magas fűtőértékű és kis salakanyag-tartalmú univerzális szén fajta. Automata – és öntöttvas kazánokba ajánljuk, szinte mindenhol megállja a helyét és könnyen kellemes és tartós meleget ad.
A feketeszén tárolása: A barnaszénnel ellentétben a feketeszén könnyen tárolható, akár letakarás nélkül is, mivel a nedvességre kevésbé érzékeny.

Jellemzők.

 

  • Fűtőérték: 6000kcal/kg
  • Hamutartalom max. 12-14%
  • Kéntartalom max. 0,4-0,5%
  • Méret: Dió 25-50mm Dara 10-25mm

Elsősorban öntöttvas kazánokba ajánljuk magas fűtőértéke miatt, továbbá nagy légköbméterű épületek, raktárhelyiségek, intézmények fűtésére is alkalmas.